Δύο κινητά, δύο reviews σε δύο ημέρες.
Όμως, παρά τα θετικά των δύο κινητών – που είναι πραγματικά πολλά – η ερώτηση παραμένει: Ποιο από τα δύο είναι κατάλληλα για εμένα; Το πιο φιλικό για την τσέπη Poco F6 ή το πιο ακριβό αλλά ανταγωνιστικό σε specs Poco F6 Pro; Πως μετριέται τέλος πάντων η επιτυχία σε αυτήν την γη;
Θα μάθουμε ποιo Poco είναι το καλύτερο για εσένα κάνοντας ένα απ’ ευθείας συγκριτικό των δύο μοντέλων. Θα καλύψουμε έξει βασικά σημεία: ποιότητα κατασκευής, οθόνη, απόδοση, λογισμικό, κάμερα και μπαταρία. Τα έξι πράγματα δηλαδή που ως καταναλωτές θα πρέπει να κοιτάμε, όταν προχωράμε στην αγορά ενός νέου smartphone, χωρίς να μπλέκουμε σε λεπτομέρειες.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!
Ποιότητα κατασκευής
Το smartphone είναι κάτι που έχουμε πάντα μαζί μας. Είναι η ατζέντα μας, τα social media μας, η δουλειά μας, η παιχνιδομηχανή, η τηλεόραση και, φυσικά, το τηλέφωνό μας. Οπότε η ανθεκτικότητα στην σκληρή χρήση είναι αδιαπραγμάτευτη!
Το Poco F6 Pro είναι φτιαγμένο απο premium υλικά. Μεταλλικό σώμα, γυάλινη πλάτη με υπέροχη υφή. Το F6 απο την άλλη είναι φτιαγμένο απο αρκετά καλής ποιότητας πλαστικό, κάνοντάς το πολύ πιο ελαφρύ στο κράτημα. Και τα δύο τηλέφωνα έχουν flat σχεδιασμό και οι κάμερες δεσπόζουν στην πλάτη. Το Poco F6 είναι πολύ πιο απλοϊκό αλλά ταυτόχρονα αυτό το κάνει πιο φινετσάτο. Απο την άλλη το Poco F6 Pro αγκαλιάζει τον μαξιμαλισμό που έρχεται με το όνομα “pro” και προσθέτει και επιπλέον παραλληλόγραμμο πλαίσιο γύρω απο τις κάμερες καθώς διαθέτει και χρυσαφένιες λεπτομέρειες γύρω απο τους φακούς. Και οι δύο συσκευές έρχονται με προστατευτική θήκη στην συσκευασία.
Το F6 Pro έρχεται σε δύο χρώματα: Λευκό και Μαύρο. Το F6 έρχεται σε τρία: Μαύρο, Χρυσό και Πράσινο.
Αν είσαστε περισσότερο της chic απλότητας, ενώ θέλετε ένα αρκετά ελαφρύ τηλέφωνο για την καθημερινή σας χρήση, το Poco F6 είναι η πιο φινετσάτη επιλογή. Το F6 Pro είναι φτιαγμένο για να κάνει βλέμματα να γυρίζουν με πιο εντυπωσιακή εμφάνιση και “premium” αέρα.
Οθόνη
Αμφότερες οι δύο συσκευές διαθέτουν πανέμορφες AMOLED οθόνες, με ρυθμό ανανέωσης που αγγίζει τα 120Hz και μπορούν να προσαμμώσουν την ταχύτητα τους ανάλογα με το περιεχόμενο. Επίσης και στις δύο συσκευές, η οθόνη προστατεύεται με Gorilla Glass 5. Και οι δύο οθόνες μπορούν να προβάλλουν HDR10+ και Dolby Vision περιεχόμενο.
Η οθόνες κρύβουν απο κάτω έναν αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι αρκετά γρήγορος και ακριβής.
Ο οθόνη του Poco F6 έχει πιο χαμηλά χαρακτηριστικά, όπως μικρότερη ανάλυση (1220 x 2712, με 446 ppi) με λιγότερη φωτεινότητα (500nits VS 700nits) και μικρότερη μέγιστη φωτεινότητα (2400nits VS 4000nits) την στιγμή που προβάλλεται περιεχόμενο HDR10+ και Dolby Vision.
Χρησιμοποιώντας τα τηλέφωνα, οι διαφορές είναι σχεδόν μηδαμινές. Σίγουρα οι content creators θα εκτιμήσουν την οθόνη του Poco F6 Pro η οποία είναι μεγαλύτερης ανάλυσης (1440 x 3200) και πυκνότητας (526 ppi) που σημαίνει πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια. Όμως στην καθημερινή χρήση και οι δύο οθόνες αποδίδουν εκπληκτικά.
Απόδοση
Και τα δύο τηλέφωνα φέρουν κορυφαία και μοντέρνα chips της Qualcoomm Snapdragon. Το Poco F6 Pro έχει τον Snapdragon 8 Gen 2, ο οποίος είναι ο περσινός οκταπύρηνος flaship επεξεργαστής. Η απόδοσή του εξακολουθεί να είναι πολύ πιο πάνω από chips που συναντιούνται στην μεσαία κατηγορία όπως τους Dimensity Ultra ή παλαιότερους Snapdragon. Τα γραφικά τα αναλαμβάνει η Adreno 740 GPU και γι’ αυτό έχει εξαιρετική απόδοση στα παιχνίδια.
Στο εσωτερικό του Poco F6 υπάρχει πιο σύγχρονος επεξεργαστής αλλά και πιο “ελαφρύς”. O Snapdragon 8s Gen 3 είναι μια πιο απλοποιημένη έκδοση του φετινού flagship που στα χαρτιά είναι και πιο “light” όσον αφορά την απόδοση, ακόμα και ενάντια στο chip του Poco F6 Pro. Τα γραφικά τα αναλαμβάνει η GPU Adreno 735.
Και οι δύο επεξεργαστές έχουν κατασκευαστεί με την μέθοδο 4nm TSMC για καλύτερη θερμική συμπεριφορά και οικονομία μπαταρίας. Αμφότερες συσκευές διαθέτουν μνήμη RAM τύπου LPDDR5X και αποθήκευση UFS 4.0 που προσθέτει στην γενικότερη ταχύτητα των συστημάτων.
Αν φοβάστε πως θα μείνετε “πίσω” όσον αφορά την απόδοση του Poco F6, θα σας λέγαμε να μην ανησυχείτε. Μπορεί στα συνθετικά benchmarks το Poco F6 Pro να δείχνει την υπεροχή του, και σε κάποια παιχνίδια επίσης, αλλά στην καθημερινή χρήση και τα δύο τηλέφωνα συμπεριφέρονται εξαιρετικά. Η απόκριση στο άνοιγμα και το κλείσιμο των εφαρμογών είναι εξαιρετικό, η πολυδιεργασία απολαυστική και θα μπορείτε να έχετε μπόλικα tabs στον mobile Chrome ανοιχτά χωρίς πρόβλημα.
Προφανώς η απόδοση αλλάζει ανάλογα με το μοντέλο που έχετε. Για παράδειγμα, είναι λογικότερο η έκδοση με τα 8GB RAM του Poco F6 να έχει πιο περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά την πολυδιεργασία από την έκδοση με 12GB.
Όμως σε γενικές γραμμές το F6 δεν υστερεί ιδιέταιρα σε απόδοση απο το pro αδερφάκι του. Όμως σίγουρα έχει να “χρωματίσει” λιγότερα πίξελ και να διαχειριστεί και πιο απλό σύστημα κάμερας.
Μιλώντας για κάμερα, λοιπόν…
Κάμερα
Εδώ εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αλλαγές μεταξύ του Poco F6 και του Poco F6 Pro. Πρώτα απ’ όλα, ας πούμε πως το Poco F6 Pro έχει έναν κεντρικό αισθητήρα 50MP ο οποίος εκτός από ολοκαίνουριος, έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά, δεδομένου πως τον διαχειρίζεται το εξαιρετικό IPS (Image Processing Unit) του Snapdragon 8 Gen 2. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, αλλά σίγουρα θέλουν λίγη γνώση για να έχετε ακόμα καλύτερη λεπτομέρεια – κάτι που δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα του ίδιου του κινητού. Οι δύο επιπλέον κάμερες, μια ευρυγώνια 8MP και ένας macro 2MP φαίνονται λίγο… παλιές. Ο ευρυγώνιος είναι αρκετά αποδοτικός αλλά για macro… καλύτερα crop από τον κεντρικό αισθητήρα. Στο σκοτάδι συμπεριφέρεται αρκετά καλά, με τις φωτογραφίες να βγαίνουν φυσικές. Αν θα έπρεπε να αναφέρουμε κάποιο αρνητικό, αυτό είναι το post-processing το οποίο κάνει τα χρώματα πιο φανταχτερά και τις σκιές λίγοι πιο “βαθιές”, δίνοντας ένα “HDR” look που δεν θα λατρέψουν όλοι.
Επίσης, το Poco F6 Pro μπορεί να καταγράψει video 8Κ στα 24FPS και διαθέτει OIS αν και ο αισθητήρας έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά στο 4Κ λόγω του pixel binning.
Tο Poco F6 ενώ έχει και αυτό κυρίως αισθητήρα στα 50MP, εν τούτοις πρόκειται για έναν Sony IMX 882. Η κάμερα είναι αρκετά καλή, ειδικότερα στο φως της ημέρας, o υπερεύρυγώνιος 8MP κάνει και αυτός καλή δουλειά, αλλά γενικότερα πρόκειται για έναν μικρότερο αισθητήρα με o,τι αυτό συνεπάγεται.
Η περίπτωση του Poco F6 είναι πως για τα χρήματα του, διαθέτει αρκετά ανταγωνιστική κάμερα. Σίγουρα δεν φτάνει τα επίπεδα του Poco F6 Pro, αλλά στην καθημερινή χρήση σε φωτογραφίες και video δεν θα δείτε κάποιο συγκεκριμένο ψεγάδι.
Τέλος, να πούμε πως το Poco F6 έχει κάμερα Selfie 20MP και πολύ πιο ικανή απο το Poco F6 Pro που η κάμερά του είναι 16MP. Κάτι που μεταφράζεται σε καλύτερους τόνους δέρματος και περισσότερη λεπτομέρεια οπότε αν οι selfies είναι το… φόρτε σας, το Poco F6 τα καταφέρνει λίγο καλύτερα από το Poco F6 Pro.
Λογισμικό
Τα Poco F6 και Poco F6 Pro έρχονται με το Xiaomi Hyper OS, που βασίζεται στο Android 14. Πρόκειται για μια πολύ εύχρηστη και ελαφριά έκδοση που σας επιτρέπει να κάνετε multitasking και να ρυθμίζετε σχεδόν κάθε κομμάτι του λειτουργικού ώστε να το φέρετε στα μέτρα σας. Έχει πολύ καλό optimization και είναι ένας από τους λόγους που οι δύο συσκευές είναι τόσο κοντά σε απόδοση.
Και τα δύο τηλέφωνα θα έχουν μεγάλες αναβαθμίσεις λογισμικού για 3 χρόνια και αναβαθμίσεις ασφαλείας για 4.
Μπαταρία
Οι συσκευές έρχονται με μπαταρία 5000mAh (τυπική χωρητικότητα) και γρήγορη φόρτιση. Το Poco F6 φορτίζει με 90W και το Poco F6 Pro με 120W. Οι αντίστοιχοι φορτιστές μαζί με το καλώδιο βρίσκονται εντός της συσκευασίας, κάτι που σπανίζει στις ημέρες μας.
Παρ’ όλα αυτά, η ζωή της μπαταρίας και στα δύο τηλέφωνα είναι σχετικά μέτρια. Σε αυτό ίσως και να φταίνε και οι οθόνες. Γενικότερα μιλώντας, μπορείτε να φτάσετε 11 με 12 ώρες αναπαραγωγής video, ενώ τα παιχνίδια μπορούν να φτάσουν τις 8ώρες αν έχετε την οθόνη στα 60Hz και τις ρυθμίσεις στα χαμηλά.
Το Poco F6 έχει ελαφρώς καλύτερη ζωή μπαταρίας, κυρίως λόγω της οθόνης του που έχει μικρότερη ανάλυση και είναι λιγότερο φωτεινή, αλλά και του chipset που μπορεί να είναι “κομμένο” αλλά έχει το φετινό σύστημα διαχείρισης.
Όπως και να ‘χει, αν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο σας πολύ κατά την διάρκεια της ημέρας, σίγουρα δεν γλιτώνετε την φόρτιση το βράδυ και στις δύο περιπτώσεις. Η γρήγορη φόρτιση δίνει μια κάποια λύση πάντως.
Να πούμε βέβαια πως και τα δύο τηλέφωνα δεν έχουν ασύρματη φόρτιση, ούτε υποστηρίζουν αντίστροφη φόρτιση.
Τελικά ποιο να πάρω;
Η απάντηση δυστυχώς δεν είναι εύκολη αλλά θα το προσπαθήσουμε:
Το Poco F6 κατά την άποψή μας, για την τιμή του, είναι η πιο VFM επιλογή. Έχουν γίνει οι παραχωρήσεις που είναι αναμενόμενες, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένα κινητό που θα καλύψει τις ανάγκες των περισσοτέρων χρηστών. Τόσο στο gaming όσο και στα social media και την πολυδιεργασία on-the-go, δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο.
Η Premium πρόταση του Poco F6 pro είναι δύσκολο να την προσπεράσει κάποιος. Με βελτιστοποιήσεις παντού, καλύτερο αισθητήρα και οθόνη με ελαφρώς καλύτερα χαρακτηριστικά, είναι ένα smartphone που δεν θα περάσει απαρατήρητό. Τόσο με την premium εμφάνιση και τα υλικά κατασκευής όσο και με τις δυνατότητές του που γενικότερα πάνε αρκετά πάνω από την κατηγορία του. Οι gamers και οι power users που θέλουν να διαχειριστούν το budget τους εξυπνότερα, δεν θα πρέπει να προσπεράσουν την επιλογή του Poco F6 Pro. Είναι επίσης η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να ξεκινήσουν το vlogging χρησιμοποιώντας την συσκευή, αφού ο φακός 50MP εξακολουθεί να είναι αρκετά καλύτερος.
Ελπίζουμε να βοηθήσαμε, έστω και λίγο!
Διαβάστε ακόμη: