ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Η Milla Jovovich, που την αγαπήσαμε μέσα από τη σειρά ταινιών Resident Evil, θα πρωταγωνιστήσει στη καινούργια ταινία Monster Hunter, που αφορά φυσικά το διάσημο action rpg της Capcom Monster Hunter: World. Η παραγωγή της ταινίας ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και στα ηνία της θα βρίσκεται ο Paul W. S. Anderson, ο οποίος έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τις ταινίες που είναι εμπνευσμένες από ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πέρα από το γεγονός ότι είναι δημιουργός των ταινιών Resident Evil και έχει σκηνοθετήσει αρκετές από αυτές, είναι επίσης υπεύθυνος για τη μεταφορά του Mortal Kombat στη μεγάλη οθόνη πίσω στο μακρινό 1995.
Σε αντίθεση με της τηλεοπτικές μεταφορές, η έβδομη τέχνη έχει να επιδείξει ουκ ολίγες προσπάθειες δημιουργίας ταινιών με θεματολογία παρμένη από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, και δυστυχώς όπως όλοι γνωρίζουμε, όχι πάντα με επιτυχία. Μάλλον θα λέγαμε πως η μετριότητα είναι κανόνας σε αυτό το είδος ταινιών, γεγονός που έχει εξελιχθεί σε «κατάρα» που δεν αφήνει τη gaming και όχι μόνο κοινότητα, να χαρεί μια ποιοτική μεταφορά παιχνιδιού σε live action μορφή.
Συνολικά μετράμε γύρω στις 40 ταινίες οι οποίες προέρχονται από games, με αρκετές από αυτές να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου saga (Resident Evil, Tomb Raider, Mortal Kombat) και αυτές χωρίς να μετράμε τις animated ταινίες ή αυτές που βγήκαν κατευθείαν για την τηλεόραση. Το ζήτημα που τίθεται είναι πως κρίνει κάποιος αυτό το είδος των ταινιών, καθώς οποιαδήποτε σύγκριση με παρόμοιες ταινίες της ευρύτερης κατηγορίας (π.χ. action, thriller κ.τ.λ.) φέρνει τα game movies σε μειονεκτική θέση.
Ως εκ τούτου το αφιέρωμα των ταινιών που προέρχονται από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, γίνεται όχι με βάση τη βαθμολογία τους σε σχετικά sites, ούτε σε σύγκριση με άλλες ταινίες του ευρύτερου είδους, αλλά για αυτό που είναι. Μεταφορές δηλαδή σε live action μορφή παιχνιδιών που αγαπήσαμε. Είναι σημαντικό λοιπόν οι ταινίες να δίνουν την αίσθηση του παιχνιδιού από το οποίο πηγάζουν και να κυρίως σέβονται το περιεχόμενο του.
Τα χρυσά 90s
Στη δεκαετία στην οποία όλα ήταν πιθανά και ο δυτικός κόσμος ζούσε σε χαλαρούς ρυθμούς, τα game movies ήταν πιο γνήσια από ποτέ. Παίρνοντας έμπνευση κατευθείαν από το υλικό των παιχνιδιών δε έμπαιναν στον κόπο να πάρουν σεναριακές, στιλιστικές και άλλες πρωτοβουλίες και έδιναν στον κόσμο αυτό που ήθελε.
Super Mario Bros. (1993)
Η πρώτη ταινία του είδους αποτελεί ένα cult αριστούργημα. Με πρωταγωνιστές φυσικά δύο από τους πιο διάσημους χαρακτήρες στη ιστορία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών το Super Mario Bros. είναι μοναδικά περίεργο.
https://www.youtube.com/watch?v=wtMZKYnLg5c
Double Dragon (1994)
Όπως έχουμε πει οι ταινίες σε αυτό το αφιέρωμα δεν είναι καλές, αλλά τουλάχιστον πρέπει να διασκεδάζουν το κοινό για αυτό που είναι, και το Double Dragon κάνει ακριβώς αυτό. Με αρκετό προϋπολογισμό ώστε να περιέχει τα κατάλληλα κιτς εφέ και με τον Robert Patrick (Terminator 2) στο ρόλο του κακού η ταινία δε σε αφήνει να την πάρεις στα σοβαρά και αυτό αρκεί. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο beat ’em up video game του 1987.
Street Fighter (1994)
Πολλές φορές οι ταινίες αποτυγχάνουν όταν προσπαθούν πάρα πολύ να γίνουν κάτι που δεν είναι και όταν θέλουν να πουν και να κάνουν πάρα πολλά. Το Street Fighter δεν είναι μια τέτοια περίπτωση. Τα πράγματα είναι απλά, Jean-Claude Van Damme και μπόλικο ξύλο.
Mortal Kombat (1995)
Με σκηνοθέτη τον προαναφερθέντα Paul W. S. Anderson στα πρώτα του βήματα το πρώτο Mortal Kombat έχει χαραχτεί στις παιδικές μας μνήμες. Θεωρείται από πολλούς η καλύτερη μεταφορά παιχνιδιού στη μεγάλη οθόνη. Όλοι οι αγαπημένοι ήρωες της σειράς ζωντανεύουν στο πανί και κάνουν αυτό που περιμένουν όλοι οι fans, παλεύουν μέχρις εσχάτων για τη μοίρα του κόσμου. Ένα μόνο θα πω: Μ-Ο-Υ-Σ-Ι-Κ-Α-Ρ-Α !!!
Mortal Kombat: Annihilation (1997)
Τι είπαμε παραπάνω; Όταν μια ταινία προσπαθεί να χωρέσει πάρα πολλά στη πλοκή της χάνεται η μπάλα και αυτό ακριβώς συμβαίνει με το sequel του Mortal Kombat. Παρά το γεγονός πως πολλοί από τους πρωταγωνιστές της πρώτης ταινίας επιστρέφουν, το Annihilation δυστυχώς προσπαθεί να δώσει βάση στην ιστορία και κανείς δεν νοιάζεται μιας και όταν πας να δεις Mortal Kombat είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα που περιμένεις. Μάχες.
Wing Commander (1999)
Βασισμένο στο space combat simulation του 1990 με το ίδιο όνομα, το Wing Commander είναι κιτς, έχει ανάπτυξη χαρακτήρων ίδια με το παιχνίδι, έχει χαμηλό budget και πλοκή κονσέρβα. Τα συστατικά δηλαδή για να περάσετε ένα ευχάριστο απόγευμα με τη παρέα σας γελώντας με τη σχεδόν συνεσταλμένη άποψη των 90s για το τι θα πει κάνω ταινία.
Η δεκαετία φτάνει στο τέλος της και οι video-game ταινίες, κινούνται στο φάσμα των b-movies. Αυτό φυσικά προέρχεται από το γεγονός πως έτσι τις αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή, είτε ήταν της βιομηχανίας είτε ήταν θεατές. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ήταν διασκέδαση για παιδιά και οι ταινίες προερχόμενες από αυτά θα έπρεπε να ακολουθούν την ίδια νόρμα. Ψεύτικα εφέ, κιτς σκηνικά, απίθανα σενάρια, χιουμοριστική διάλογοι, ατάκες που σκοτώνουν και βασικά επίπεδα ηθοποιίας ήταν η συνταγή για την εποχή. Κάτι που δεν μας ξενίζει μιας και όλα αυτά περιέχουν κάτι σημαντικό, την αλήθεια. Οι ταινίες αυτές είναι αληθινές, γνήσιες, δεν πήραν το εαυτό τους ποτέ στα σοβαρά και το δείχνουν με καμάρι και αυτό μας αρκεί. Σίγουρα είναι καλύτερο από τη «δηθενιά» που θα ακολουθήσει τις επόμενες δεκαετίας και θα δούμε στη συνέχεια του αφιερώματος.