Καλώς ορίσατε στην νέα στήλη του GameLab που ασχολείται με οτιδήποτε Apple και κυρίως τους υπολογιστές Machintosh. Ξέρω έχετε ήδη βγάλει τα μαχαίρια οι gamers έτοιμοι να ξεφλουδίσετε ό,τι μήλο βρείτε μπροστά σας, μέχρι και το τελευταίο φιρίκι. Όμως είτε μας αρέσει είτε όχι, οι Mac/iDevices χρήστες είμαστε εδώ και σίγουρα ένα κομματάκι του ελληνικού ίντερνετ μας αξίζει. Κάθε μήνα λοιπόν, θα βλέπουμε τα τελευταία νέα, τα πιο καυτά κουτσομπολιά και τις πιο χρήσιμες συμβουλές για την εταιρία του Cupertino και τα προϊόντα της. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!
Τι γίνεται με το Apple Intelligence;
Από την ανακοίνωση του Apple Intelligence μέχρι τώρα έχουν ειπωθεί και γραφτεί άπειρα πράγματα. Κάποια που ισχύουν, όπως το γεγονός πως δε θα κάνει την εμφάνισή του στην πλήρη μορφή του παρά αργότερα μέσα στο 2025, όσο αναβαθμίζονται οι εκδόσεις του iOS 18/iPadOS 18 και MacOS Sequoia. Κάποια άλλα δεν ισχύουν, όπως το γεγονός πως όλο το Apple Intelligence δεν είναι παρά ένα περιτύλιγμα για το ChatGPT4o.
Η Apple σε αυτήν την περίπτωση φρόντισε να έχει τα δικά της μοντέλα που θα εξυπηρετούνται είτε από τους δικούς της εξυπηρετητές, είτε θα τρέχουν τοπικά στη συσκευή. Το ChatGPT θα μπορεί να το επικαλεστεί ο χρήστης, δωρεάν, όμως δεν είναι η εξ’ ορισμού υπηρεσία AI.
Βέβαια, σε κοινή συνέντευξη του John Giannandrea και Craig Federighi αναφέρθηκε πως το Apple Intelligence θα γίνει πλήρως διαθέσιμο το 2025, πολύ αργότερα από την κυκλοφορία των νέων ενημερώσεων των λειτουργικών συστημάτων της εταιρίας. Αυτό γίνεται διότι ως νεότερη πλατφόρμα, ταυτόχρονα με το Apple Secure Cloud, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την ανάπτυξή τους.
Τι γίνεται με την Ευρώπη;
Η ευρωπαϊκή ένωση “ζορίζει” τον Αμερικάνικο κολοσσό και όχι άδικα. Το κλειστό οικοσύστημα αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους χρήστες και η εμμονή της Apple να κρατάει τα χαρτιά της και τα συστήματά της “κλειστά” έχει καταντήσει ανέκδοτο στον κόσμο της τεχνολογίας. Χάρη στην ΕΕ, λοιπόν, έχουμε τον πολυαναμενόμενο θάνατο του καλωδίου lightning, για την πιο συμβατή θύρα USB-C, έχουμε τα alternative app stores στο iOS και σύντομα στο iPadOS από τα οποία μπορούμε να κατεβάσουμε εφαρμογές εκτός του καταστήματος της Apple, έχουμε τις πληρωμές μέσω site τρίτων σε περίπτωση αγορών συνδρομών και λογισμικού, ενώ τώρα τελευταία αφέθηκαν ελεύθεροι οι emulators στο App Store. Όλα τα παραπάνω όσον αφορά τα κινητά και τα tablets της εταιρίας.
Όμως η ίδια δύναμη που προκάλεσε την αλλαγή στην Apple είναι και αυτό που θα εμποδίσει τα καινούρια χαρακτηριστικά. Το Apple AI που θα χρησιμοποιεί το Apple Secure cloud, καθώς και η απομακρυσμένη χρήση του iPhone στο Mac είναι οι υπηρεσίες που επηρεάζονται άμεσα, διότι χρησιμοποιούν τα API (Application Programming Interface) της Apple, τα οποία είναι κλειστά και αποκλειστικά σε αυτήν, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές που απαιτεί η ΕΕ. Οπότε, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες επιπλέον διαδικασίες, ώστε να έρθουν αυτές οι υπηρεσίες στην Ευρώπη. Φυσικά, τίθεται και το θέμα πολλαπλών γλωσσών για τις ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο θα λυθεί μόνο με την πάροδο του χρόνου.
Τι γίνεται με τις κατηγορίες λογοκλοπής;
Πριν μερικούς μήνες, υπήρξε μια μεγάλη αποκάλυψη. Η κολεκτίβα ερευνητών για την τεχνητή νοημοσύνη με το όνομα EleutherAI, φαίνεται να δημιούργησαν ένα dataset, με την ονομασία “The Pile”, το οποίο περιέχει υπότιτλους από εκατομμύρια YouTube videos. Μεταξύ αυτών, ο MKHBD, ο Jimmy Kimmel αλλά και δεκάδες μικρότεροι, χωρίς να τους αποδοθεί ούτε ένα σεντ. Κάπου εδώ να αναφέρω πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το ΑΙ είναι η λογοκλοπή τόσο κειμένου, όσο και εικόνας/video. Μέσα στο ίδιο dataset υπάρχουν άρθρα της Wikipedia, απόρρητα έγγραφα και αλληλογραφία από την Ευρωπαϊκή εταιρία Enron που δεν υπάρχει πια, καθώς και έγγραφα της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Κάποια μοντέλα της Anthropic και άλλων εταιριών που λέγεται πως χρησιμοποιούνται και στο Apple Intelligence φαίνεται να χρησιμοποίησαν το data set του EleutherAI, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο εχθρική απέναντι του. Η Apple υποστήριξε πως αυτά τα δεδομένα δεν θα βρίσκονται στο τελικό προϊόν, και έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.
Φυσικά, τίποτα από τα τα λεγόμενα της Apple δεν μπορεί να αποδειχτεί, πέρα του ότι κάποιες εταιρίες έχουν όντως τεράστια αμέλεια για τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ και από την ηθική πλευρά, δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις άπειρες εργατοώρες που έχουν σπαταλήσει οι δημιουργοί και εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι για την παραγωγή υλικού, μόνο και μόνο να θεωρηθούν ως απλά “δεδομένα” που είναι διαθέσιμα για την χρήση τους κατά το δοκούν. (Data Flattening)
Μένει να δούμε εν τέλει αν η Apple θα κρατήσει τον λόγο τη και τα μοντέλα της θα είναι εκπαιδευμένα από νόμιμα και ηθικά datasets. Πράγμα που, μεταξύ μας, δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη πως θα το κάνει οποιαδήποτε εταιρία τέτοιου μεγέθους.
Πώς θα αλλάξει τα προϊόντα της Apple το AI;
Για αρχή ας αναφέρουμε πως η Apple έχει ήδη επενδύσει στο ΑΙ, σχεδόν από την κυκλοφορία των επεξεργαστών Βionic. Όπως έγινε γνωστό, αυτήν στην στιγμή σε οποιοδήποτε iPhone μετά το iPhone X, λειτουργούν τουλάχιστον 150 διαφορετικά μοντέλα ΑΙ για να κάνουν την διεπαφή του iOS όσο πιο ομαλή και εύκολη γίνεται.
Και είναι κάτι που υπάρχει και στο Android. Οι οθόνες αφής γενικότερα δεν θα λειτουργούσαν τόσο καλά χωρίς AI. Το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι η πληκτρολόγηση, η οποία θα ήταν αδύνατη αν δεν υπήρχε ένας αλγόριθμος που μεγαλώνει ελάχιστα το hitbox των γραμμάτων (χωρίς να αλλάζει το γραφικό του πληκτρολογίου) ενώ προβλέπει ποια πλήκτρα θα πατηθούν αμέσως μετά. Είναι στην ουσία ένα language model το οποίο τρέχει σε όλες τις σύγχρονες συσκευές με οθόνη αφής.
Όμως εδώ μιλάμε για εντελώς διαφορετική προσέγγιση, αφού προστίθενται νέες λειτουργίες που είναι πιο αντιληπτές από τους χρήστες. Το πρώτο και βασικότερο είναι η εξυπνότερη Siri η οποία θα μπορεί πλέον να θυμάται προηγούμενες εντολές ή να εκτελεί πολλαπλές εντολές ταυτόχρονα. Την ίδια στιγμή, θα έχει περισσότερη πρόσβαση στις εφαρμογές και θα εκτελεί εντολές που τις αφορούν, όπως ρυθμίσεις και ίσως κάποιες πράξεις όπως να ανοίξουν συγκεκριμένο μενού εντός εφαρμογών τρίτων.
Πράγματα όπως οι ειδοποιήσεις και τα mails θα κατηγοριοποιούνται αυτόματα, ανάλογα την σημαντικότητά τους στον χρήστη, κάτι που το Apple Intelligence θα μαθαίνει όσο η συσκευή χρησιμοποιείται.
Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν μενού που θα βοηθήσουν στην συγγραφή κειμένων εντός του MacOS αλλάζοντας το ύφος του εκάστοτε κειμένου ώστε να ταιριάζει καλύτερα στην περίσταση. Βοηθάει στην σύνταξη mail η απαντήσεων σε μηνύματα, ενώ θα μπορεί να παράξει εικόνες για παρουσιάσεις και emoji μέσω του Genmoji.
Τι παίζει με το ChatGPT;
Το ChatGPT θα ενσωματωθεί και αυτό στις λειτουργίες του Apple Intelligence και θα ξεκινήσει με το νεότερο μοντέλο: το ChatGPT 4o. Η χρήση του θα είναι δωρεάν και χωρίς περιορισμούς για τους κατόχους συσκευών Apple.
Υπάρχει ένας μεγάλος αστερίσκος εδώ: Το ChatGPT ΔΕΝ θα είναι προεπιλογή. Για την ακρίβεια θα πρέπει οι χρήστες να δώσουν συγκεκριμένη εντολή για να προσπελάσουν την λειτουργία του Chat GPT.
Αυτό συμβαίνει γιατί η Apple δίνει έμφαση στην ασφάλεια. Η ιεράρχηση του Apple Intelligence βάζει μπροστά τα μοντέλα που τρέχουν τοπικά στην συσκευή, έπειτα αυτά που λειτουργούν εντός του Secure Cloud της Apple και αν ο χρήστης επιλέξει και αυτό αυτό που θέλει να κάνει ξεπερνά τις δυνατότητες των δύο προηγουμένων, του δίνεται η εντολή να προσπελάσει το ChatGPT.
Αυτή η κίνηση προκάλεσε αρκετή σύγχυση, διότι αρκετοί καταναλωτές αλλά και αρκετοί επιχειρηματίες εξέφρασαν ανησυχία για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, δεδομένου πως τον τελευταίο καιρό, τα σκάνδαλα περί ΑΙ δεν είναι ούτε λίγα, ούτε ευκαταφρόνητα. Μην ξεχνάμε πως η Microsoft με την λειτουργία Recall και την προβληματική εφαρμογή της, δημιούργησε μεγάλα ερωτηματικά στους χρήστες για πρακτικά πράγματα όπως η κυβερονασφάλεια σε εφαρμογές ΑΙ.
Οπότε η Apple προσπαθεί να κρατήσει τις ΑΙ λειτουργίες όσο γίνεται εντός του δικού της φάσματος ώστε να μειώσει όσο πιο πολύ μπορεί τις διαρροές.
Όλα θα απαντηθούν… σύντομα;
Η Apple έχει ήδη ανακοινώσει το event για τα καινούρια iPhone και κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε και καινούρια Airpods και καινούρια ρολόγια. Αυτό βέβαια που θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι περισσότερες λεπτομέρειες για το Apple Intelligence που θα μάθουμε κατά την διάρκεια της παρουσίασης στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ η τμηματική του διάθεση θα μας λύνει μία-μία τις απορίες (ή θα δημιουργήσει περισσότερες)
Φυσικά, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις παρεούλα, οπότε μείνετε συντονισμένοι! 🍎
Διαβάστε ακόμη:
Το Pokémon GO προσθέτει 13 νέα Pokémon
Πρώτο teaser για το νέο παιχνίδι Atelier Yumia: The Alchemist of Memories
Σχόλια 1