Πριν από 15 χρόνια, ο Ghost of Sparta ολοκλήρωσε την αιματηρή εκδίκησή του ενάντια στο ελληνικό πάνθεον στο God of War 3, το οποίο κυκλοφόρησε αποκλειστικά για το PlayStation 3. Το 2010, η Santa Monica Studio και η Sony Computer Entertainment φάνηκαν να βάζουν ένα τέλος στο ταξίδι του Kratos για εκδίκηση μετά από τέσσερα παιχνίδια. Παρότι το God of War: Ascension (2013) επέκτεινε το παρελθόν του Kratos, το God of War 3 ήταν το σημείο όπου η ιστορία του φαινόταν να τελειώνει—τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή του στο God of War (2018) με το νέο σκηνικό της σκανδιναβικής μυθολογίας.
Το God of War 3 είχε όλα όσα χρειαζόταν για έναν επικό επίλογο: νέα μυθικά όπλα, τεράστιες μάχες με γιγάντιους αντιπάλους, εντυπωσιακά set pieces και ένα σενάριο που έφερε τον Kratos στο απόλυτο αποκορύφωμα της βίας και της εκδίκησής του.
Η ανάπτυξη και οι πρωτοπορίες του God of War 3
Το God of War 3 συνέχισε ακριβώς από το φινάλε του God of War 2 (2007), όπου ο Kratos, έχοντας μάθει ότι είναι γιος του Δία και έχοντας καταστρέψει την Αθηνά κατά λάθος, εξαπέλυσε τους Τιτάνες ενάντια στους θεούς του Ολύμπου. Αρχικά, ο δημιουργός της σειράς David Jaffe είχε την ιδέα ο Kratos να καταστρέψει όχι μόνο το ελληνικό πάνθεον, αλλά και άλλες μυθολογίες, φτάνοντας τελικά να γίνει μια ενσάρκωση του Θανάτου, σαν τον Χάρο.
Ο Cory Barlog, σκηνοθέτης του God of War 2, ξεκίνησε να δουλεύει το God of War 3, αλλά αποχώρησε οκτώ μήνες μετά, αφήνοντας το project στον Stig Asmussen, art director του δεύτερου παιχνιδιού. Παράλληλα, η Sony είχε ξεκαθαρίσει πως το παιχνίδι θα έκλεινε την τριλογία, αλλά όχι απαραίτητα και τη σειρά.
Χρησιμοποιώντας την ίδια μηχανή με το God of War 2, η ομάδα ανάπτυξης εστίασε στη βελτίωση των γραφικών, με δυναμικό φωτισμό, λεπτομερή gore και ρεαλιστικά facial animations, χάρη στην τεχνολογία motion capture της Image Metrics. Παρότι διατηρήθηκαν τα βασικά hack-and-slash στοιχεία και οι γρίφοι, το παιχνίδι παρουσίασε νέα mechanics και όπλα, όπως:
- Τα Boots of Hermes για γρήγορη κίνηση
- Τα Nemean Cestus, αλυσιδωτά γάντια με τεράστια δύναμη
- Την ικανότητα Army of Sparta, που επέτρεπε στον Kratos να σχηματίζει μια προσωρινή φάλαγγα
Η Κατάκτηση του Ολύμπου
Το God of War 3 ξεκινά με τον Kratos να επιτίθεται στον Όλυμπο πάνω στους ώμους της Γαία, αποφασισμένος να καταστρέψει τον Δία και τους θεούς του. Ο δρόμος του τον οδηγεί μέσα από τον Άδη, τον Τάρταρο, και άλλες τοποθεσίες γεμάτες τέρατα της ελληνικής μυθολογίας, όπως μινώταυρους, κύκλωπες και χίμαιρες.
Οι μάχες με τους θεούς και τους Τιτάνες είναι από τις πιο θεαματικές και βάναυσες που έχουμε δει ποτέ σε video game. Ο Kratos:
- Ξεσκίζει το κεφάλι του Ήλιου (Helios) και το χρησιμοποιεί ως φακό
- Αναμετράται με τον Κρόνο και τον κατασπαράζει από μέσα
- Συνθλίβει τον Ηρακλή με τα ίδια του τα γάντια, τα Nemean Cestus
- Ρίχνει τον Άδη στον Στύγα και του ξεριζώνει την ψυχή με τα Claws of Hades
- Ο θάνατος του Ποσειδώνα πλημμυρίζει τον κόσμο
- Ο θάνατος του Άδη αφήνει τις ψυχές των νεκρών να περιφέρονται στη Γη
- Ο θάνατος του Ήλιου βυθίζει τον κόσμο στο σκοτάδι
- Ο θάνατος του Ερμή απελευθερώνει μία θανατηφόρα πανώλη
- Ο θάνατος της Ήρας σκοτώνει όλη τη βλάστηση
Ο Kratos δεν δείχνει καμία μεταμέλεια, εκτός από τις περιπτώσεις του Ήφαιστου και της Πανδώρας, αφού η ιστορία της τελευταίας του θυμίζει την κόρη του, Καλλιόπη. Όμως, η οργή του προς τον Δία και η προδοσία της Γαίας τον κυριεύουν, οδηγώντας τον στην τελική μάχη.
Το Τέλος και η Εξιλέωση
Αφού σκοτώσει τον Δία, ο Kratos συνειδητοποιεί ότι η εκδίκησή του κατέστρεψε τον κόσμο. Σε μια πράξη λύτρωσης, καρφώνει το Blade of Olympus στο στήθος του, απελευθερώνοντας την ελπίδα στην ανθρωπότητα.
Το παιχνίδι αφήνει το μέλλον του Kratos ασαφές: κατά τη διάρκεια των credits, μια αιματοβαμμένη διαδρομή φαίνεται να απομακρύνεται από το σημείο όπου έπεσε, υπονοώντας ότι επιβίωσε.
Μετά από αυτό, ο Kratos εξαφανίζεται για χρόνια, και το God of War 3 Remastered (2015) ήταν η τελευταία φορά που οι παίκτες τον είδαν στο ελληνικό του ταξίδι. Έπρεπε να περάσουν έξι χρόνια μέχρι την αποκάλυψη του God of War (2018), το οποίο ανέλαβε ο Cory Barlog.
Από τον Δολοφόνο Θεών στον Πατέρα
Στο τέλος του God of War 3, ο Kratos αρχίζει να βλέπει τα λάθη του. Παρόλο που οι θεοί του Ολύμπου τον καταπίεσαν, δεν σκέφτηκε τις συνέπειες της εκδίκησής του στον κόσμο. Γι’ αυτό, εξορίστηκε μόνος του, προσπαθώντας να ζήσει μια νέα ζωή μακριά από το παρελθόν του.
Αυτό τον οδήγησε στα παγωμένα τοπία της Σκανδιναβίας, όπου ξεκίνησε μια νέα ιστορία με τον γιο του, Ατρέα, στο God of War (2018) και στο God of War: Ragnarok (2022).
Χωρίς την ωμή βία και καταστροφή του God of War 3, το νέο ταξίδι του Kratos δεν θα είχε το ίδιο βάρος. Η ιστορία του πρώην Σπαρτιάτη στρατηγού που έγινε Θεός του Πολέμου και έπειτα ένας εξόριστος, είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές αφηγήσεις στα videogames.
Διαβάστε ακόμη:
Νέο διορθωτικό patch για το Grand Theft Auto 5 Enhanced Edition
Η Ubisoft προσπαθεί να προστατέψει όσους εργάστηκαν πάνω στο Assassin’s Creed Shadows
Σχόλια 1