Τα τελευταία χρόνια, οι gamers έχουν μπει σε έναν ‘’διχασμό’’ για το αν θα πρέπει να αγοράζουν ψηφιακά ή σε retail μορφή τα παιχνίδια τους. Ειδικότερα από τότε που οι συνδρομητικές υπηρεσίες μπήκαν “στο παιχνίδι” τα πράγματα αρχίσαν να γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, με την ζυγαριά να γέρνει πάντως προς τα ψηφιακά αντίτυπα.
Το μόνο πρόβλημα φυσικά με αυτό, πέρα από τα να πιάνεις στα χεριά σου το κουτί και να μυρίζεις την “καινουργίλα” του πλαστικού, είναι ότι εάν κάποιος επιθυμεί, δεν μπορεί να κάνει κανενός είδους μεταπώληση σε ένα παιχνίδι που το “έχει λιώσει”, ή και για τον οποιοδήποτε άλλο λόγο, όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια με τα retail κομμάτια.
Κι αυτό κυρίως λόγο των κανόνων και των πολιτικών που έχουν εφαρμόσει οι μεγάλες gaming πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα το Steam και το Epic Games Store, όπου ουσιαστικά απαγορεύουν την μεταπώληση οποιουδήποτε τίτλου που θα ενεργοποιήσει κάποιος στον προσωπικό του λογαριασμό, “κλειδώνοντας” έτσι το εκάστοτε παιχνίδι, μια για πάντα στον λογαριασμό σας.
Όμως όλο αυτό σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται να αλλάξει σύντομα, καθώς, μετά από απόφαση του αρμόδιου Ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκδότες και γενικά όσοι εμπλέκονται με την κυκλοφορία ενός παιχνιδιού, δεν μπορούν πλέον να απαγορεύσουν την μεταπώληση του εκάστοτε τίτλου.
Ένας software author δεν μπορεί να αντιταχθεί στη μεταπώληση των «μεταχειρισμένων» αδειών του που επιτρέπουν τη χρήση των προγραμμάτων του που έχουν αγορασθεί Online, καθώς το αποκλειστικό δικαίωμα διανομής αντιγράφου ενός computer software που καλύπτεται από την άδεια «εξαντλείται» κατά την πρώτη πώλησή του. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν η συμφωνία άδειας χρήσης απαγορεύει μια περαιτέρω μεταβίβαση, ο κάτοχος των δικαιωμάτων δεν μπορεί πλέον να αντιταχθεί στη μεταπώληση αυτού του αντιγράφου.
Μέχρι στιγμής, είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως ο συγκεκριμένος νόμος (όταν κι αν περάσει) θα ισχύει κυρίως για μέλη της Ε.Ε. και θα ισχύει για μια ευρεία γκάμα clients, συμπεριλαμβανομένων των Steam, Epic Games και Origin, ανεξάρτητα από το End User Licence Agreement που έχει υπογραφθεί (αυτό που πατάμε “αποδέχομαι” κάθε φορά χωρίς να το διαβάσει κανείς).
Οπότε, σιγά σιγά, θα πρέπει να αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια, το πιο πιθανό είναι πως όλο αυτό θα τραβήξει αρκετά. Άρα μην περιμένετε κάποια εξέλιξη τώρα στα κοντά.
Διαβάστε ακόμη:
Αμφιλεγόμενες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στις αλλαγές που έρχονται στο Warzone