Η επιτροπή οπτικοακουστικών μέσων της Σαουδικής Αραβίας απαγόρευσε την Δευτέρα 47 παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των GTA V, Assassin’s Creed 2 και Witcher.
Η αιτία που πάρθηκε αυτή η απόφαση, ήταν ο θάνατος δύο μικρών παιδιών, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, 12 και 13 χρονών αντίστοιχα.
Η αρχική εκτίμηση των αρμόδιων αρχών ήταν ότι η αυτοκτονία των δυο παιδιών οφείλεται στο διαδικτυακό παιχνίδι/ challenge, Blue Whale.
Το Blue Whale, είναι μια αηδία, η οποία φημολογείται ότι ξεκίνησε από την Ρωσία και ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά προκλήσεων που πρέπει να ολοκληρώσει αυτός που το ξεκινάει. Συνήθως έχει να κάνει με αυτοτραυματισμούς και η κινητήριος δύναμη, που κάνει τους συμμετέχοντες να συνεχίζουν να προκαλούν κακό στον εαυτό τους ή στους γύρω τους, από κάποιο σημείο και μετά είναι ο εκβιασμός. Ο εκβιασμός αυτός τις περισσότερες φορές έρχεται στην μορφή του «θα σκοτώσουμε τους γονείς σου» ή (αυτό κυρίως σε έφηβα κορίτσια) «θυμάσαι τις γυμνές φωτογραφίες που μας έστειλες σε ένα προηγούμενο challenge, ε αυτές θα τοιχοκολληθούν σε όλο το σχολείο σου». Είναι ένα πολύ άσχημο και σοβαρό γεγονός, για αυτό το λόγο καλό θα ήταν όλοι οι γονείς να προσέχουν τα ανήλικα μικρά παιδία τους, καθώς αυτά είναι, κατά κύριο λόγο, ο πιο εύκολος στόχος.
Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε σοβαρά κρούσματα. Λογικό βέβαια, αφού η Ελληνίδα μάνα είναι κέρβερος σε ό,τι έχει να κάνει με απειλές για τα παιδιά της. Ακόμα και όταν έχουμε να κάνουμε με την τεχνολογία που μπορεί αρκετές να μην είναι ακόμα εξοικειωμένες σε μεγάλο βαθμό, μυρίζονται όμως την βρομοδουλειά από χιλιόμετρα. Στην τελική, ακόμα και η χιλιοπαιγμένη φράση «ακόμα με αυτά τα διαόλια ασχολείσαι», όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχθούμε, βοηθάει σε ένα βαθμό.
Γιατί όμως απαγορεύτηκαν τελικά 47 video games;
Η επιτροπή κατέληξε σε αυτήν την απόφαση γιατί τελικά ο πατέρας του αγοριού δήλωσε ότι δεν το Blue Whale ο λόγος που ανάγκασε τον γιό του να αφαιρέσει την ζωούλα του. Αιτία τελικά ήταν ένα video game, το οποίο ο ίδιος δοκίμασε να παίξει για να δει ιδίοις όμμασι τι έπαιζε ο γιός του.
“After his death, I asked them to open the game to see for myself. It was a devastating game. It breaks you. It (the game’s design) makes you believe that you are weak, taken for granted, neglected, alone and raises suspicion about everyone.”
Όπως είπαμε και πριν, είναι επιτακτική η ανάγκη του να μάθουν οι γονείς (ακόμα και οι υποψήφιοι) ότι δεν είναι όλα τα παιχνίδια για όλους. Υπάρχουν παιχνίδια για μικρά παιδιά, υπάρχουν για μεγαλύτερα παιδιά και τέλος υπάρχουν και αυτά που είναι ΑΥΣΤΗΡΑ μόνο για ενήλικες. Όσο πιο γρήγορα μάθουμε όλοι μας αυτό τον διαχωρισμό, τόσο λιγότερα θα είναι και αυτά τα τραγικά γεγονότα. Και φυσικά πάντα, όσο αναφερόμαστε στις μικρές ηλικίες, θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος από τους γονείς, γιατί όσο και να μην θέλουμε να το καταλάβουμε, σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά είναι ακόμα χαζά και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την παπαριά που θα δουν μπροστά τους.
Ανεξάρτητα πάντως με το αν φταίνε οι γονείς ή τα video games, αυτό που μένει στο τέλος είναι ότι δύο ακόμη ονόματα προστέθηκαν στην άχαρη λίστα με τα παιδιά που έχουν χάσει την ζωή τους λόγω… παιχνιδιών. Το χειρότερο είναι ότι, με όλη αυτή την αμάθεια και αδιαφορία, η λίστα αυτή δείχνει ότι μάλλον θα συνεχίσει να μεγαλώνει, παρά το αντίθετο, αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στο μέλλον.