Όπως θα γνωρίζετε ήδη, πριν λίγες μέρες η Xiaomi έκανε την επίσημη παρουσίαση της νέας της σειράς Redmi Note 13. Με τούτα και με κείνα λοιπόν, έφτασε στα χέρια μου μία εκ των τεσσάρων διαφορετικών εκδόσεων της σειράς, το Redmi Note 13 5G. Για το οποίο και θα σας μιλήσω σήμερα. Και επειδή πλέον είμαι στο (ηλικιακό) όριο του να λέω φράσεις όπως “εκείνα τα διαόλια”, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι οι γραμμές που ακολουθούν δεν θα περιέχουν τεχνικές αναλύσεις, συγκρίσεις και τεχνολογικά επιτεύγματα (που έχει) της συσκευής. Θα είναι απλά η γνώμη μου, μετά από μια βδομάδα χρήσης.
Κάθε φορά, όταν έπρεπε να αλλάξω συσκευή ήταν πολύ συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έπρεπε να κοιτάξω. Τα εξής δύο. Μπαταρία και οθόνη. Ενώ στη συνέχεια, όταν άρχισε να μπαίνει στο παιχνίδι και η φάση με τις κάμερες, δημιουργήθηκε το τρίπτυχο εμφάνιση-αντοχή-απόδοση (μην μπερδεύεστε, ακόμα για κινητά μιλάω). Βέβαια, πλέον έχει μπει κι ένα ακόμα χαρακτηριστικό σε αυτή την εξίσωση, αυτό της ταχύτητας. Καθώς πλέον, από εκείνα τα ογκώδη κινητά με τα πορτάκια (που όλοι είχαμε για κάποιο λόγο), κρατάμε στα χέρια μας μικρούς φορητούς υπολογιστές (technology b&@#$es).
Ας αρχίσουμε με την κάμερα λοιπόν. Ή για την ακρίβεια, το σύστημα καμερών που έχει το Redmi Note 13 5G, το οποίο αποτελείται από τρεις κάμερες, 2 μεγάλες (σαν κουμπότρυπες) και 1 μικρή. Πιο συγκεκριμένα η μία είναι η βασική κάμερα του κινητού, 108 ολόκληρων MP παρακαλώ, η οποία συνοδεύεται από την υπερ-ευρυγώνια των 8 MP, μέσω των οποίων θα μπορείτε να αποτυπώνετε την κάθε σας στιγμή, ενώ με διάφορες τζιριτζάντζουλες που μπορείτε να κάνετε μέσω της ίδιας της συσκευής, αυτές μπορούν να γίνονται ακόμα καλύτερες. Η τρίτη της παρέας είναι αυτή των 2 MP, όπου είναι για τις πολύ κοντινές λήξεις, οι οποίες δεν είναι πλέον μια θολούρα με λίγα χρώματα, αλλά κανονικές εικόνες, με λεπτομέρειες και πλούσια χρώματα.
Περνάμε τώρα στην οθόνη. Μία FHD+AMOLED οθόνη 6,67 ιντσών (ούτε μία λιγότερη, ούτε μία περισσότερη) η οποία, μα τον Τουτατή, με άφησε με το στόμα ανοιχτό. Τόσο για τα χρώματα της, όσο και για το ότι, ό,τι κι αν προσπάθησα να δω (από games, μέχρι βίντεο με γρήγορες εναλλαγές σκηνών) το αποτέλεσμα ήταν πολύ ομαλό (σμουδ ας φ@κ που λέγαμε και στο χωριό μου). Και νομίζω πως αυτό, μαζί με τις κάμερες του, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των Redmi Note 13 συσκευών.
Ας μείνουμε όμως λίγο στα games, αλλά και γενικότερα στην λειτουργία του κινητού, η οποία βασίζεται σε έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή MediaTek 6080 6nm, το οποίο και φυσικά έβαλα να δουλεύει υπερορίες. Κι όμως, δεν κατάλαβε τίποτα. Αν εξαιρέσουμε μια μικρή αύξηση στη θερμοκρασία, η οποία είναι και λογική, θα έλεγε κανείς ότι το κινητό ήταν σε αδράνεια, ενώ στην πραγματικότητα είχε κάμποσα απλικέσια να τρέχουν, είτε στο backround, είτε ενεργά στην οθόνη του. Σκυλί συγκεκριμένου χρώματος.
Κάπου εδώ θα δώσω μια εξαιρετική πάσα στον εαυτό μου, εφάμιλλη αυτών των Iniesta και Xavi, και θα αναφέρω την 5000mAh μπαταρία του κινητού, η οποία ήταν ο αφανής ήρωας της ιστορίας μας. Σίγουρα εγώ δεν μπορώ να βγάλω σωστά συμπεράσματα, μιας και ήθελα να φέρω στο όριά του το συγκεκριμένο κινητό, αλλά για άτομα που θα κάνουν μια φυσιολογική χρήση, θα μείνουν αρκετά ικανοποιημένοι, έχοντας στα χέρια τους ένα κινητό που θα χρειάζεται να το φορτίζουν ανά δύο-τρεις μέρες. Αν μάλιστα χρησιμοποιείτε το κινητό σας μόνο για τα απαραίτητα, τότε ίσως να “βαράει” και βδομάδα. Αλλά είπαμε, αυτό εξαρτάται πάντα από το πόσο χρησιμοποιεί το κινητό του ο κάθε χρήστης.
Κανονικά τώρα, θα έπρεπε να αναφερθώ και στον ήχο/ηχεία του κινητού, όμως σοβαρά, τα ηχεία του κινητού τα έχω δοκιμάσει μόνο μια φορά, τα οποία μπορώ να πω πως είχαν μια κάποια δύναμη όμως. Κι αυτό γιατί, μαζί με το κινητό, ήρθαν παρέα και τα Redmi Buds 5 Pro. Οπότε, όλοι οι ήχοι του κινητού, εκτός αυτών των ήχων κλήσεων, μεταφέρονται στα αφτιά μου μέσω αυτών.
Και τι να λέμε τώρα (όπως έλεγε κι ο μεγάλος Αλέφαντος) για τα Redmi Buds 5 Pro. Το κύριο χαρακτηριστικό τους, πέραν της ποιότητας ήχου, είναι το Active Noise Cancelation. Και θα σας πω την αλήθεια (κι εδώ), ήμουν από αυτούς που τα θεωρούσαν όλα αυτά χαζομάρες. Αλλά, στην κυριολεξία σε κλείνει σε έναν δικό σου κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μετρό Αθήνας, με τα παλιά βαγόνια. Πραγματικά σε οικοδομή, με πριόνια και τρυπάνια στο φουλ, πιο ήρεμα είναι. Όποτε, όπως και με το κινητό, τα έριξα στα βαθιά με τη μία. Και ανταποκρίθηκαν στο έπακρο. Πέραν της μουσικής μου, οι υπόλοιποι ήχοι ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι. Κάτι το οποίο όμως, για να τα λέμε κι όλα, είναι και κάπως, όχι επικίνδυνο, αλλά περίεργο. Γιατί μερικές φορές, μπορεί όντως να χάσεις την επαφή με το περιβάλλον σου. Οπότε όταν είμαστε έξω, όπως και με οποιοδήποτε άλλο earbud με τεχνολογία ANC, θέλει λίγο περισσότερο προσοχή από ότι συνήθως.
Σε γενικές γραμμές, το κινητό παίρνει ίσως την καλύτερη δυνατή βαθμολογία. Πόσο μάλλον όταν όλα τα παραπάνω, μπορείς να τα βρεις και σε μια αρκετά λογική τιμή. Αν λοιπόν ψάχνετε ένα νέο κινητό, τότε σίγουρα το Redmi Note 13 5G να είναι ίσως από τις καλύτερες επιλογές που έχετε.
Βαθμολογία: 9/10
Διαβάστε ακόμη: