Αφού είδαμε διεξοδικά το “Pro” ήρθε η ώρα να δούμε πόσο κλείνει την ψαλίδα το μη-pro μέλος της σειρά Xiaomi 14T. Θα είναι “ριγμένοι” όσοι επιλέξουν την απλή έκδοση του τηλεφώνου ή τελικά είναι το απόλυτο VFM; Ας το ανακαλύψουμε!
Το εξωτερικό του κομμάτι είναι σχεδόν ίδιο σε σχεδιασμό με το Xiaomi 14T Pro με την μεγάλη διαφορά πως διατίθενται κάποια διαφορετικά χρώματα. Οι πλάτη είναι εμφανώς πιο matte και κάποιες λεπτομέρειες στις άκρες της συσκευής είναι διαφορετικές. H Xiaomi κάνει πολύ καλά και πλέον δημιουργεί συσκευές που υιοθετούν απλούστερες γραμμές, αφού είναι πολύ πιο άνετες στο πιάσιμο και τον χειρισμό τους και πολύ πιο επισφαλής η χρήση τους χωρίς προστατευτικές θήκες.
Η AMOLED οθόνη του έχει ρυθμό ανανέωσης 144Hz, ανάλυση 2712 x 1220, και φωτεινότητα που αγγίζει τα 4000nits στο Peak Brightness. Όπως και στο “μεγάλο” αδελφάκι του, υποστηρίζει το πλήρες χρωματικό φάσμα DCI-P3, που είναι λογικό για ένα τηλέφωνο που το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η φωτογραφία. Αν εξαιρέσει κανείς την ελαφρώς χαμηλότερη ανάλυση, πρόκειται όντως για μια από τις πιο ωραίες οθόνες της κατηγορίας, η οποία μάλιστα κρύβει από κάτω της και αναγνώστη δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Κρύβει δε από κάτω της έναν αναγνώστη δαχτυλικών αποτυπωμάτων που είναι και αρκετά γρήγορος στην απόκριση.
Στο εσωτερικό του Xiaomi 14t βρίσκεται ο Dimensity 9300 Ultra, που πλαισιώνεται από 12GB LDDR5X 8533 και έρχεται σε διαμορφώσεις μέχρι 512GB UFS 4.0.
Στην καθημερινή χρήση αυτό μεταφράζεται σε ένα κινητό που έχει ικανοποιητική απόδοση. Λίγο-πολύ το βάλαμε στην ίδια δοκιμασία με το Xiaomi 14T Pro, δηλαδή το Zenless Zone Zero με τα πάντα στο θεό και exports με την Android έκδοση του Luma Fusion. Το κινητό αποκρίθηκε με εξαιρετικό τρόπο, διατηρώντας τα υψηλά framerates και το export σε 4K ήταν αρκούντως γρήγορο, με αρκετά εφέ ενεργοποιημένα. Ζεστάθηκε λίγο παραπάνω απ΄όσο θα θέλαμε αλλά τίποτα που να μας κάνει να νομίζουμε πως θα λιώσει στα χέρια μας. Αυτό σημαίνει πως στις περιπτώσεις χρήσης σε παιχνίδι και δημιουργία περιεχομένου, το συγκεκριμένο κινητό είναι από τις πιο υποσχόμενες επιλογές όσον αφορά την απόδοση.
Το μόνο μελανό σημείο του – που δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι πως φταίει το λογισμικό γι αυτό, είναι ένας ελαφρύς “δισταγμός” στην εναλλαγή εφαρμογών. Βέβαια είναι ελάχιστη η καθυστέρηση και εμφανής σε σύγκριση με το Xiaomi 14T Pro. Στην καθημερινή χρήση είναι αμελητέα.
Οι κάμερες, που και εδώ είναι το “κυρίως πιάτο”, παραμένουν αρκούντως εντυπωσιακές, κυρίως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το οπτικό κομμάτι (φακοί) το υπογράφει η Leica όπως και τον αλγόριθμο post-processing. Ο βασικός αισθητήρας είναι ο Sony IMX906 50MP. Όπως και στο Xiaomi 14T Pro και ο Telephoto είναι 50MP ενώ ο Ultrawide είναι 12MP.
Οι φωτογραφίες αφήνουν ελάχιστα παράπονα, με την έννοια πως στα εστιακά μήκη που υποστηρίζουν οι Τηλεφακός και η κυρίως κάμερα, οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικές. Τα δύο φωτογραφικά στιλ από την Leica μπορούν να προσθέσουν επιπλέον mood στις φωτογραφίες την στιγμή που τις τραβάτε, για να δώσετε αυτή την επιπλέον προσωπικότητα στις φωτογραφίες. Ίσως το μόνο nitpick που μπορούμε να κάνουμε είναι πως οι ξεχωριστές κάμερες έχουν εμφανείς διαφορές όταν εναλλάσσονται. Αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όταν έχετε να κάνετε με τους δύο “μεγάλους” αισθητήρες που απλά θα πρέπει να κάνετε κάποιες μικρές επαναπροσαρμογές. Αλλά όπως πάντα το αδύναμο σημείο είναι ο υπερευρυγώνιος που απλά υστερεί απίστευτα πολύ.
Το δεύτερο κομμάτι που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν, είναι πως δεν υπάρχει OIS στον τηλεφακό. Οπότε αν παράγετε video και θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα με τρίποδο ή gimbal διότι το EIS πάντα κάνει crop και αφήνει μικρά artifacts.
Το video είναι επίσης εξαιρετικό, ειδικά με τον κυρίως αισθητήρα που έχει τον οπτικό σταθεροποιητή. Η μέγιστη ανάλυση video είναι τα 4Κ/60FPS ενώ υποστηρίζει και pro modes και log formats, σε περίπτωση που θέλετε να επεξεργαστείτε το χρώμα μόνοι σας.
Η μπαταρία του Xiaomi 14T είναι 5000Mah και είναι αρκούντως ικανοποιητική αν και κρατάει αισθητά λιγότερο από το Xiaomi 14T Pro. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν θα σας βάλει άνετα μέσα στην ημέρα, με μπόλικο υπόλοιπο για την επόμενη. Επίσης δεν υπάρχει ασύρματη φόρτιση. Η ενσύρματη είναι 67W Hyper Charge. Βέβαια, δεν υπάρχει φορτιστής στην συσκευασία πράγμα που είναι λίγο ενοχλητικό για όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την ταχεία φόρτιση της Xiaomi. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν φορτίζει γρήγορα, αφού είναι πλήρως συμβατό με PD 3.0.
Τέλος, να θυμίσουμε πως η Xiaomi έχει μπει “με τα μπούνια” στην AI, χρησιμοποιώντας την δύναμη του Gemini της Google. μπορείς να αφαιρέσεις ανεπιθύμητα αντικείμενα από τις φωτογραφίες σου, να κυκλώσεις αντικείμενα για να τα ψάξεις στο Google και άλλες νέες δυνατότητες.
Ερχόμαστε λοιπόν στο κλείσιμο: αξίζει το Xiaomi 14T; Η απάντηση είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ένα μεγάλο “ναι”. Αφού πρόκειται για ένα all-round κινητό που στην καθημερινή ζωή δεν θα σε αφήσει εκτεθειμένο, ενώ όταν έρθει η στιγμή, δεν θα διστάσει να “δείξει τα δόντια του” σε ό,τι αφορά τις κάμερες και τις δυνατότητες επεξεργασίας που προσφέρει.
Διαβάστε ακόμη:
To Twitch υιοθετεί νέα πολιτική για πολιτικά θέματα
Έρχεται αρκετό νέο περιεχόμενο με το νέο patch του FINAL FANTASY XIV Online